Wat is JCI?

Junior Chamber International (JCI), in België ook bekend onder de benamingen Jaycees of Jonge Kamer, is een internationale vereniging voor jonge leiders en ondernemende mensen tussen 18 en 40 jaar oud. Door hun engagement, vriendschap en het realiseren van creatieve projecten groeien zij tot toekomstgerichte ondernemende voortrekkers.

De missie van de organisatie luidt als volgt: “Groeikansen aanbieden die jonge mensen aanzetten tot het creëren van positieve veranderingen”.

Ontstaan van JCI

Henry Giessenbier, oprichter JCI

Het verhaal van JCI gaat terug tot in 1915 toen de Amerikaan Henry Giessenbier de organisatie ‘The Young Men’s Progressive Civic Association’ oprichtte in St. Louis, Missouri, USA. In de jaren die volgden werd een nauwe samenwerking aangegaan met de lokale Kamer van Koophandel in St. Louis, hetgeen ertoe leidde om de naam in 1918 te veranderen naar ‘Junior Chamber of Commerce’.

Nadien werden steeds meer lokale afdelingen opgericht, zowel in de USA als in het buitenland. Omwille van het toenmalig internationaal karakter van de vereniging werd de naam op een internationale bijeenkomst in Mexico in 1944 dan ook veranderd naar ‘Junior Chamber International’.

JCI is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste jongerenverenigingen ter wereld en telt op heden meer dan 200.000 leden en miljoenen past-leden wereldwijd. Het doel vandaag is nog steeds het stimuleren van jongeren om active citizens te worden door bij te dragen aan sociale & economische ontwikkelingen en internationale samenwerkingen.

De 4 basispijlers van JCI

De werking van JCI situeert zich steeds binnen de volgende vier basispijlers: individu, gemeenschap, internationalisme en business. Elk jaar organiseert JCI heel wat activiteiten en projecten die steeds binnen één of meerdere pijlers bevinden.

Bekijk de video

Onderstaande video legt JCI uit in slechts enkele minuten!